23 oktober, 2017

Om boken

I många hade journalisten Jan Kotschack ett antal flyttlådor på vinden. Lådorna innehöll material om piratradiostationen Radio Nord, som sände från skeppet Bon Jour i Östersjön från mars 1961 till och med juni 1962. Radio Nord väckte många känslor i ett Sverige som var mycket, mycket annorlunda mot idag.

Inte minst uppmärksammandes företagets direktör Jack Kotschack, Jans pappa, som utmanade etablissemanget med en kaxig stil och en trotsig tro på att svenska folket självt borde få välja vad man ville lyssna på i radio. Så enkelt var det dock inte, eftersom Sveriges Radio hade monopol.

Radio Nord gav framför allt ungdomen en chans att lyssna på modern musik, och några reklaminslag lever fortfarande kvar i minnet på dem som var unga för mer än femtio år sedan.

Boken Stick iväg, Jack berättar hela historien om Radio Nord, men ger också en bakgrund till varför många tongivande aktörer tyckte att det var så utomordentligt viktigt att stoppa piratstationen. Förutom materialet i sina flyttlådor, så har Jan Kotschack intervjuat många f d Radio Nord-medarbetare och också forskat i arkiven för att finna ledtrådar till varför hans far och Radio Nord på sin tid väckte så mycket vrede bland maktens män.

Boken innehåller massor av unika, tidigare opublicerade bilder och dessutom en faktadel med alla melodier och artister som låg på Radio Nords två topplistor, den internationella Topp 20 och De tio, listan för enbart svenska artister.

I bokens första upplaga finns också en DVD med kortfilmen Låten från båten, som gick på bio på senhösten 1961. Dessutom innehåller DVD:n några av Radio Nord mest kända reklaminslag och programjinglar.

Stick iväg, Jack! är utgiven av Premium Publishing.